Чланци

Отворена Крајишка кућа у Требињу

У Требињу је данас отворена Kрајишка кућа у којој ће посјетиоци на једном мјесту моћи да купе више од 500 различитих домаћих производа са подручја крајишке регије.

Крајишку кућу свечано су отворили градоначелник Требиња Мирко Ћурић, директор бањалучког Центра за развој пољопроивреде и села Драшко Илић и директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина.

Kрајишка кућа је већ постала препознатљив бред у региону, а њеним отварањем, уз постојећу Херцеговачку кућу, очекује се да ће туристичка и гастрономска понуда Требиња бити обогаћена аутохтоним производима са подручја Бањалуке и Kрајине, који нису типични за Херцеговину.

Директор бањалучког Центра за развој пољопроивреде и села Драшко Илић је рекао да се на пројекту Крајишке куће ради већ дуже времена и показује да је сарадња између Требиња и Бања Луке могућа, с обзиром на то Херцеговачка кућа изузетно добро послује, запошљава велики број људи и туристичка је понуда Бања Луке.

„Сигуран сам да ће производи из Крајине овдје у Требињу бити додатна понуда града свима који овдје долазе и бораве, а Требињцима прилика да овдје купе производе које немају у својој регији. У Крајишкој кући има 500 производа из 120 пољопривредних газдинстава из Бањалуке и околине“, казао је Илић.

Он је додао да је у сарадњи са Аграрним фондом Требиња у плану да се отворе Крајишка и Херцеговачка кућа у Новом Саду и Београду.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина је истакао да се на полицама Крајишке куће могу наћи аутентични производи из Крајине, од најбољих ракија, киселог и слатког програма, крафт пива….све што Херцеговци нису могли да купе.

„Ово је добар примјер сарадње између двије локалне заједнице, која је почела много раније отварањем Херцеговачке куће у Бања Луци. Доказ да преданим радом можемо заједно да напредујемо још више и да становништву у РС понудимо домаће производе, који су здравствено испитани, да спријечимо одлив капитала из РС и да нема потребе за увозом из других земља, јер на тај начин помажемо домаћу производњу“, навео је Дутина.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић упутио је захвалност Илићу, али и бившем градоначелнику Бања Луке Игору Радојичићу који је први прихватио идеју да се Херцеговачка кућа отвори у Бања Луци, када је и договорено да се Крајишка кућа отвори у Требињу.

„Требиње је отворено за све градове широм Републике Српске и региона да склапамо споразуме, да продајемо домаће испитане производе. Сматрам да ћемо отварањем Крајишке куће у Требињу значајно смањити увоз одређених производа који су нам били територијално ближи“, рекао је Ћурић.

Свечаном отварању Крајишке куће присуствовали су представници политичког, привредног и јавног живота Требиња и Херцеговине.

Продајни објекат Kрајишке куће налази се у Улици цара Лазара у центру града.

Извор: Радио Требиње