Чланци

Отворена „Херцеговачка кућа“: Партнерски пројекат Романије и Херцеговине

На Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву данас је, у оквиру пригодних свечаности поводом Дана и крсне славе ове општине – Спасовдана, отворена „Херцеговачка кућа“ – партнерски пројекат Романије и Херцеговине.

„Херцеговачку кућу“, која се налази у пословном дијелу нове спортске дворане, свечано су отворили начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, градоначелници Источног Сарајева Љубиша Ћосић и Требиња Мирко Ћурић, те директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина.

„Отварањем `Херцеговачке куће` отварамо епоху наставка сарадње Источног Сарајева и Требиња, а данас смо договорили нове видове сарадње у областима привреде, пољопривреде, туризма и других дјелатности које доприносе бољем стандарду и квалитетнијем животу наших грађана“, рекао је Катић у обраћању присутнима.

Према његовим ријечима, производи које нуди „Херцеговачка кућа“ су брендирани и као такви сигурно ће се наћи у туристичкој и гастрономској понуди Источног Новог Сарајева, Града Источно Сарајево и општина у његовом саставу.

Он је најавио и могућност реализације сличног пројекта чији ће циљ бити оснаживање пољопривредне производње на подручју Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Ћосић је поздравио представнике градова Требиње, Добој и Будва, те остале званице, истичући да отварање „Херцеговачке куће“ представља директан подстицај јачању реалног сектора у локалној заједници.

Он је поздравио напоре управе Источног Новог Сарајева и чињеницу да ће у овој продавници радити три новозапослена радника, а да ће у оквиру пословних садржаја нове спортске сале бити запослено још седам радника.

„Трг Републике Србије и спортска дворана катализатори су новог запошљавања“, истакао је Ћосић.

Честитајући на отварању „Херцеговачке куће“, он је пожелио да ускоро у Источном Сарајеву буде отворена и „Романијска кућа“.

Ћурић је оцијенио да отварање „Херцеговачке куће“ у срцу Романије са производима насталим у срцу Херцеговине представља заједнички и партнерски пројекат Требиња, као центра Херцеговине и Источног Новог Сарајева, као центра Романије.

„Отварањем `Херцеговачке куће` грађани овог подручја имају прилику да купе најбоље херцеговачке производе – мед, џем, природне сокове, ракију, вино, природне козметичке препарате. Данас у нашој продавници у Требињу имамо 120 коопераната и више од 1.000 производа“, рекао је Ћурић.

Он је, преносећи поздраве домаћина из Херцеговине, позвао грађане Источног Сарајева да посјете Требиње и увјере се у висок квалитет туристичко-угоститељско-гастрономске понуде и гостопримство овог града на Требишњици.

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина представио је природне и органске производе који се налазе у понуди „Херцеговачке куће“, за коју је рекао да је својеврсни бутик домаћих производа.

„Наши производи су брендирани и здравствено испитани у Заводу за јавно здравство Републике Српске. Наша раскошна понуда садржи више од 1.000 првокласних артикала, што је довело до веће потражње од понуде на тржишту“, нагласио је Дутина.

У овој продавници „Херцег хауса“, која је осим Требиња већ отворена у Бањалуци, а ускоро ће бити отворена и у Београду, нуде се аутохтони херцеговачки производи – сиреви, пршут, мед, вино, чајеви, козметички препарати израђени на биљној бази /мелеми, креме, етерична уља/, те поврће и воће са овог поднебља.

О боравку делегације Града Требиња у Београду и Источном Новом Сарајеву и планираним заједничким пројектима у циљу унапређења привредно-економских односа и јачању сарадње у области туризма, образовања, културе и спорта за Дневник Радио Требиња са градоначелником Мирком Ћурићем разговарала је Влатка Мусић.

Извор: Радио Требиње