Чланци

НАЈМАЊЕ ПОЛА МИЛИОНА МАРАКА за подршку аграру

Кроз откуп производа и различите програме подршке развоју пољопривреде, Аграрни фонд града Требиња ове године обезбиједиће најмање пола милиона марака помоћи овдашњим пољопривредним произвођачима.

Ово за Радио Требиње каже Веселин Дутина, директор Аграрног фонда града Требиња, додајући да ће приоритет од ове године бити подршка пољопривредницима који развијају прераду, а неопходан услов за конкурисање – упис у регистар произвођача Аграрног фонда.

Регистрација траје до краја мјесеца

Дутина напомиње да ће сви пољопривредни произвођачи који желе да користе алате подршке Аграрног фонда града Требиња – морати да се региструју до краја фебруара.

Упис у регистар пољопривредних произвођача ће омогућити креирање базе података како би Аграрни фонд имао реалну слику стања о пољопривреној производњи и потребама произвођача.

„На овај начин ћемо доћи до тачних података – колико пољопривредници земље обрађују, колико грла стоке узгајају, да ли имају и какве погоне за прераду, на који начин се баве пољопривредном производњом, да ли за сопствене или потребе тржишта, колики су тржишни вишкови уколико их има, и слично. Реална слика стања и потреба произвођача на подручју нашег града је неопходна како би планирали и адекватне мјере помоћи“, појашњава Дутина.

За упис у регистар потребно је попунити образац који се може преузети у канцеларијама Аграрног фонда сваког радног дана од 7 до 15 часова, као и на службеној интернет страници установе.

ХЕРЦЕГОВАЧКА КУЋА ускоро и у Источном Сарајеву

Буџетом града Требиња за подршку пољопривреди у овој години планирано је 220.000 КМ, што ће, напомиње Дутина, бити распоређено по различитим програмима подршке.

Додаје да је то тек дио средстава на које ће пољопривредници моћи да рачунају ове године. Ту је и новац планиран за откуп пољопривредних производа кроз откупне станице и објекте Херцеговачке куће, те средства разних домаћих и међународних програма подршке аграру, на које Аграрни фонд планира да конкурише.

„Најзначајније подршка нашим пољопривредницима, која ни ове године неће изостати, односи се на откуп производа – кроз наше откупне станице и објекте Херцеговачке куће. Тим прије што ускоро планирамо отварање још једног, трећег објекта Херцеговачке куће – у Источном Сарајеву. Тако да ће наши кооператни, којих је тренутно око 120, са новим тржиштем имати могућност да повећају и прошире своју производњу. Прошле године имали смо око 380.000 КМ реализованих кроз овај програм а и ове године смо планирали око 300.000 КМ само за откуп кроз Херцеговачке куће. Када се то дода средствима планираним из буџета града за програме подршке – у 2021. годину пољопривредницима ће бити на располагању преко пола милиона марака, не рачунајући притом разне пројекте домаћих и међународних донатора и инстутуција, на које ћемо и ове године сигурно аплицирати“, појаснио је Дутина за Радио Требиње.

Приоритет – подршка преради

Директор Аграрног фонда напомиње да ће фокус од ове године бити на подршци развоју прерађивачких капацитета.

„До сада смо подржавали пољопривреднике којима је била неопходна помоћ да покрену и развију производњу. То неће изостати ни ове године, али ће приоритет имати они који желе да прерађују своје производе, да их пакују и пласирају на тржиште – као готов производ“, истакао је Дутина.

Извор: Радио Требиње