Izaberite stranicu

Veselin Dutina  je na beogradskom Sajmu turizma u okviru štanda Turističke organizacije Trebinje premijerno predstavio „Hercegovačku kuću“ čiji je osnivač Agrarni fond Grada Trebinja. Kako je sam opisao riječ je o „butiku domaćih hercegovačkih proizvoda“.

„Hercegovačka kuća“ je osnovana tek prošle godine i do sada nije bi bilo prave prilike da se Beograđanima predstavimo sa našim trebinjskim i hercegovačkim proizvodima. U njoj možete da pronađete sir, vino, med, pršut,  razne vrste likera, džemova, slatkog od naših autohtonih domaćih sorti voća, u ponudi je i program kiselih proizvoda. Sve ono što se proizvodi u domaćoj kućnoj radinosti uspjeli smo da objedinimo u našoj „Hercegovačkoj kući“.

Šta je prednost proizvoda koji se nalaze u „Hercegovačkoj kući“?

Mi nudimo tradicionalne domaće proizvode koji je prošao sve zdravstvene analize. Nemoguće je da se u ponudi nađe proizvod koji nema sertifikat i koji nije prošao sve kontrole kvalitete proizvoda. Podrazumjeva se da svaki proizvod ima deklaraciju. Kupci dobro znaju da kupuju kvalitet, a i naši koooperanti unaprijed imaju svijest da moraju poštovati standarde i uvodimo ih da posluju po tržišnim principima.

Koliko je hercegovačkih  proizvođača uključeno u vaš program?

Na dan otvaranja „Hercegovačke kuće“ 20. jula 21017. godine imali smo 20 kooperanata i oko 180 artikala. Uprkos tome, što smo ovaj objekat otvorili dosta kasno sa ponosom mogu da kažem da smo za pola godine došli do brojke od oko 70 kooperanata i nudimo oko 400 različitih artikala uglavnom sa teritorije Trebinja. Jako  smo zadovoljni postignutim rezultatima u Trebinju u kome su najveći kupci ljudi iz Srbije. Za svaki isporučen proizvod uredno plaćamo kada se proda, kako i stoji u ugovorima. Zadovoljni smo saradnjom, a kako i ne bi kad obje strane poštuju ugovor. Trebinje je prvi grad  u regiji koji na ovaj način daje podršku poljoprivrednoj proizvodnji.

Da li će „Hercegovačka kuća“ da se pojavi i u nekim drugim sredinama?

Nedavno smo sa našim gradonačelnikom Lukom Petrovićem boravili u Banjaluci i pored ostalih tema razgovarali smo i o „Hercegovačkoj kući“ i tražimo adekvatan prostor. Duboko sam uvjeren da ćemo za dva mjeseca početi sa radom u Banjaluci. Naslonjeni smo na turizam i ljudima na jednom mjestu nudimo sve naše tradicionalne proizvode na jednom mjestu. Obzirom da smo „Hercegovačku kuću“ otvorili u poznom dijelu turističke sezone očekujem da ćemo ove godine imati prave rezultate.

Ima li izgleda da se u dogledno vrijeme neki objekat otvori u Srbiji? 

To je naša velika želja i aktivno radimo na tome, ali tu postoje  zakonske prepreke. Naime, carinski propisi nisu prilagođeni izvozu proizvoda na malo. Tu su i pravilnici o prehrambenim proizvodima koji su veoma nepovoljni za male proizvođače. Mislim da bi trebalo pronaći način da se omogući izvoz ovih proizvoda u malim serijama.  Onoga momenta kada se budu stekli ti zakonski uslovi da se proizvodi mogu prenijeti preko granice na legalan način, odmah ćemo pristupiti otvaranju „Hercegovačke kuće“ i to ne samo u Beogradu. Zainteresovani smo i za Novi Sad, Zrenjanin i druge gradove gdje god procjenimo da bi postojalo interesovanje. Našim ljudima bi veoma značilo da u svom gradu kupe proizvod iz Hercegovine, a ne da čekaju priliku da to urade u vrijeme boravka u Trebinju.

 

Izvor: http://slobodnahercegovina.com/